عنوان سال 1402

اوقات شرعی

آخوند ملا محمد کاشانی معروف به آخوند کاشی از بزرگان و علمای برجسته مدفون در تخت فولاد اصفهان در عصر قاجاراست.
 

به گزارش خبرگزاری ایمنا، به بهانه سالروز وفات عارف بزرگ شیعه، آخوند ملا محمد کاشانی در روز 20 شعبان به معرفی این عارف بزرگ می پردازیم.
آخوند ملامحمد کاشانی معروف به آخوند کاشی در شهر کاشان و در سال 1294 قمری دیده به جهان گشود . وی پس از گذراندن دوران مقدماتی تحصیلات خود در کاشان و در سن 43 سالگی به اصفهان  عزیمت کرده و تحصیلات خود را به صورت عالیه به کمال رسانیده و همان موقع نیز به عنوان یکی از فضلا علاوه بر تحصیل به تدریس نیز مشغول بوده است . او در اصفهان و تا پایان عمر مبارک خود در مدرسه صدر اصفهان که هم اکنون نیز به عنوان یکی از مدرسه های علمیه اصفهان به حساب می آید مشغول به تحصیل و تدریس بوده و در حجره ای کوچک زندگی می کرده است .
گفته می شود آخوند کاشی در دوران تحصیلات خود از اساتید برجسته ای همچون حسین نوری ،محمدرضا صهبای قمشه‌ای ،ملا عبدالجواد حكيم خراساني، علامه حاج ملا حسين علي تويسركاني و ملا اسماعيل حكيم کسب فیض نموده و تجربیات خود را در فلسفه، فقه و اصول و ادبیات به نقطه قوت رسانیده و در این امور و همچنین در علم ریاضی استاد مسلم گردیده است.
آخوند کاشی عارفی بزرگ در زهد و تقوا بود و عظمت روحی او به چشم همگان خیره کننده بوده است. گفته می شود آخوند کاشی دارای حالات غریبی بوده و بارها در نماز خود و در سوره حمد با گفتن بیش از صد مرتبه ایاک نعبد و ایاک نستعین به حالت بیهوشی رفته و پس از به هوش آمدن برخواسته و دو رکعت نماز معمولی به جا می آورده است. حجره نشيني و تجرد دايمي او نيز، گويا نتيجه همين سلوكِ او بود كه هيچ گاه به گونه رسمي و يا منقطع ازدواج نكرد و همه عمر، در حجره مدرسه به غذایی اندك اكتفا كرده است.
در جایی نقل است که: آیت الله ارباب از شاگردان آخوند کاشی  مدتها در محله گورتان ( خیابان آتشگاه ) اصفهان اقامه نماز جمعه می نموده اند و نماز جمعه ایشان حال بخصوصی داشته و همه این نماز حال بوده است. از ایشان پرسیده شده بود که شما حال بخصوصی دارید، ایشان می فرموده که  شما آخوند کاشی را ندیده بودید، وقتی آخوند به طرف خدا می ایستاد و نماز می خواند استخوان های سینه اش می لرزید و حالتی داشت که همه در و دیوار مدرسه صدر جذب میشد .
در جایی دیگر حجت الاسلام والمسلمین عالی در یکی از سخنرانی های خود اشاره کرد: روزی آیت الله ارباب نقل کرده اند که در پشت مدرسه چهارباغ ( مدرسه علمیه امام صادق علیه السلام ) با آخوند کاشی بودیم و داشتیم از کوچه تنگی عبور می کردیم. در روبرو تعدادی الاغ را دیدیم که درحال حمل فضولات خانه ای در ظروفی بودند. از بوی بد من دماغم را گرفتم تا محفوظ بمانم ، آخوند کاشی وقتی که عکش العمل من را دید فرمود : آقا رحیم از این بو ناراحت شدی ولی بدان رذایل اخلاقی و درونی ما بسیار از این ها بدتر است. آخوند کاشی باطن آدمیان را هم نظاره گر بوده وبا ديدن چهره برزخى افراد و احوالاتی كه بر اثر گناه و خطا به وجود آورده بودند ناراحت و عصبانی می ‏شده است .
در جایی دیگر آمده که شاگردانش چنان مجذوب نفس قدسى او بودند كه گاه بر بام مدرسه می ‏رفتند و به دربى كه استادشان از آن داخل مىی شد می نگريستند. ميرزاى ارسطو يكى دیگر از شاگردانش تا آخوند نمى‏ آمد به همان حال روى بام باقى مى‏ ماند، وى پس از ارتحال مرحوم كاشى قصد رفتن به شیراز را داشت ولى اين دوری را تحمل نكرد و در مسير راه درگذشت. آخوند کاشی در دوران تدریس خود نیز شاگردان بزرگی را تربیت کرد که هر یک به عنوان یکی از عارفان زمان خود بودند . از شاگردان آخوند کاشی می توان به افرادی همچون سید ابوالحسن اصفهانی ،آقا رحیم ارباب، سیدحسین بروجردی، سید حسن مدرس ،شیخ محمد حکیم خراسانی، سید مصطفی کاشانی، سید محمدرضا خراسانی، آقا ضیاءالدین عراقی، طَرَب اصفهانی، آقا نجفی قوچانی، شیخ هاشم قزوینی، میرزا ابوالقاسم محمد نصیر شیرازی، میرزا علی آقای شیرازی و سید جمال الدین گلپایگانی اشاره کرد .
این عالم ربانی در هنگام فوت وصيت كرد كه بر سنگ مزارش عبارت «فقيرالحق، اضعف خلق اللّه» آخوند ملّا محمّد كاشاني را بدون هيچ گونه القابى حك كنند.
علامه ملا محمد کاشانی معروف به آخوند کاشی سرانجام در 20 شعبان  سال 1333 قمری در اصفهان درگذشت و در منطقه ای بیابانی که محل دفن فقیران بود و امروزه به تکیه ملک در تخت فولاد اصفهان مشهور است ، در کنار عارفانی همچون آقا سيد حسن علامه ثاني ، آقا شيخ محمد حكيم خراساني ، سيد نورالدين عراقي ، بانو خاور حائري بروجني ، شيخ محمد اصطهباناتي ، ميرزا مسيح تويسركاني و شيخ اسدا... قمشه اي ديوانه به خاک سپرده شد./

تاریخ آخرین بروز رسانی سایت :05 11 2023 .

اظلاعیه ها و لینک های مهم

 سازمان تبلیغات اسلامی